Followers

Monday, December 5, 2011

Pokok Hiasan Krismas Hiasi Pagar Masjid Jamek Jelutong?

Gambar hiasan.

Ketika saya melintasi Masjid Jamek Jelutong, Pulau Pinang, malam semalam bersama seorang teman berbangsa Cina, tiba-tiba beliau bertanya, “Wah, masjid pun sambut Krismas?” Saya terkejut. Dia kemudian menunjukkan ke arah masjid tersebut. Kelihatan cukup jelas deretan pokok hiasan mini ala-ala Pokok Krismas yang bergemerlapan berwarna-warni menghiasi pagar masjid berkenaan.

“Toleransi beragama kita semakin matang,” katanya lagi. Saya hanya terdiam. Pelbagai persoalan bermain di fikiran. Adakah ini tanda toleransi daripada umat Islam khususnya daripada JK Kariah masjid tersebut terhadap orang bukan Islam? Sambutan Krismas sudah semakin hampir. Mungkin juga mereka mahu menunjukkan kegembiraan yang sepatutnya dikongsikan bersama lantaran hidup dalam sebuah masyarakat berbilang agama seperti di Malaysia. Jadi apa salahnya pokok-pokok hiasan tersebut di pasang sedemikian.

Atau, mungkin juga perkara ini tidak disedari langsung. Mungkin JK Kariah cuma tertarik dengan bentuk pokok hiasan tersebut tanpa langsung menyedari reka bentuknya yang mirip pokok Krismas. Jika ini alasannya, malanglah. Kebiasaannya, item hiasan pagar masjid hanya menggunakan lampu berbentuk bulat dan sebagainya. Jarang sekali ada masjid yang menggunakan rekaan pokok Krismas sebagai hiasan pagar walaupun kelihatan cantik atas faktor simbolisme keagamaan. Tetapi di Masjid Jamek Jelutong, lain jadinya.

Saya tidak berniat mencetuskan provokasi. Namun, bagi saya, perkara ini tidak sepatutnya berlaku. Pihak JK masjid seharusnya lebih sensitif. Lagi pula, bukankah itu juga satu bentuk pembaziran yang nyata?

1 comment:

Anonymous said...

tak mau tengok ka pokok kuldi kat belakang masjid ?

khairil anuar kamarudin
012 4685540

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...