Followers

Tuesday, December 6, 2011

UMNO Perlu Menangi Minda dan Hati Orang Muda dengan IDEA

Parlimen Mahasiswa USM

PAUMNO 2011 memang menarik untuk dibincangkan. Selain dikatakan yang terakhir sebelum PRU13, ia juga dilihat sebagai usaha meremajakan semula organisasi politik terbesar orang Melayu itu. Manakan tidak, sepanjang persidangan itu berlangsung, pelbagai saranan dibuat supaya UMNO menjuarai orang muda yang dikatakan bakal menentukan pola pengundian pada PRU13 kelak.

Cakap-cakap mengenai hal ini sebenarnya sudah lama kedengaran. Namun, sehingga kini belum nampak kesungguhan menjayakannya. Belum ada juga impak yang benar-benar boleh meletakkan UMNO pada kedudukan yang lebih selesa jika kita mahu menilai usaha yang dilakukan dalam menarik sokongan golongan muda di negara ini.

Pada pandangan golongan muda pula, UMNO tak lebih sekadar sebuah parti politik untuk orang-orang lama dan veteran. Seperti artifak hidup, UMNO dilihat begitu old school bagi golongan ini, bahkan ada yang beranggapan adalah memalukan jika menyertai UMNO, atau mengaku sebagai orang UMNO. Entah di mana dosa dan salah silap parti keramat ini hingga diberikan imej sedemikian rupa. Hina sekali.

Sesuatu yang menarik yang berlaku seiring dengan realiti tersebut ialah, golongan elitis terus menguasai parti ini. Elitis politik ini bukan sembarangan orang. Mereka berpoket kencang, berkereta besar dan ke hulu ke hilir dengan sejumlah ‘pengikut’ yang setia. Hal ini bukan lagi sesuatu yang disorokkan. Di mana-mana sahaja kita boleh dilihat gelagat golongan elitis ini baik di peringkat Pemuda, Puteri atau bahagian yang lebih tinggi.

Hal-hal beginilah yang sering menyumbang imej negatif terhadap UMNO. Parti ini tidak lagi dilihat sebagai relevan dengan realiti masyarakat kerana ia hanya menguntungkan segelintir pihak sahaja. Usah bercakap tentang sumbangan UMNO di peringkat kebangsaan. Tetapi lihatlah UMNO di peringkat cawangan. Lihat siapa yang menggerakkan parti ini hari ini dan apakah imej yang mereka pakaikan kepada parti ini di mata masyarakat.

Kesalahan besar lain yang sering berlaku ialah para pemimpin UMNO di semua peringkat sering mendendangkan lagu lama tentang jasa dan sumbangan UMNO kepada negara khususnya orang Melayu. Bukan tak molek dilakukan, tetapi janganlah asyik terbuai dengan kejayaan silam. Orang muda menyampah, meluat dan geli mendengarnya.Sama ada pemimpin-pemimpin serta aktivis UMNO dapat menerima hakikat ini ataupun tidak, itu terpulang pada kebijaksanaan masing-masing.

Jadi apa yang perlu dilakukan untuk memenangi hati orang muda, kalau tidak pun dapat menjuarainya? Kembali pada realiti. Orang muda hari ini bukan lagi golongan kampungan yang senang dilekakan dengan ganjaran-ganjaran bersifat materialistik. Mereka boleh menendang bola, turun ke padang, dan konvoi beramai-ramai melalui program-program yang dianjurkan oleh Pemuda. Tetapi sejauh mana mereka puas dengan aktiviti sedemikian kalau hati dan minda mereka dibiarkan berlompangan?

Tidak dinafikan, bila cakap tentang golongan muda, kita kena tengok juga golongan mahasiswa dan graduan yang berjumlah ratusan ribu di luar sana. Apa yang golongan ini mahukan? Selain aspek kehidupan yang lebih baik, mereka sebenarnya dahagakan ideologi. Mereka mahukan idea! Ini yang UMNO kelihatan gagal kuasai berbanding jentera Pakatan Rakyat.

Menangi hati dan minda orang muda dengan IDEA. Itulah kuncinya. Orang muda hari ini semakin bijak berfikir dan bercakna. Kenapa Pakatan Rakyat mendapat sokongan yang besar daripada golongan muda? Jawapannya mudah. Mereka menawarkan idea-idea yang segar dan cocok dengan jiwa orang muda di negara ini. Walaupun mungkin sekadar retorik, namun ironinya, cakap-cakap yang sarat dengan idea inilah yang akan memenuhi pemikiran orang muda. Mereka akan berfikir dan berpersepsi. Inilah ideologi.

Sebagai contoh, apabila DS Anwar Ibrahim menjelaskan mekanisme yang akan beliau gunakan bagi mengurangkan harga bahan api di pasaran negara, orang muda sebenarnya amat tertarik dengan idea ini. Ia tidak mustahil dilakukan kerana negara memiliki Petronas! Jadi kenapa idea beliau tidak boleh dilaksanakan? Orang muda bukan bodoh untuk mencari fakta dan berdiskusi secara matang. Percayalah, kalau ada kumpulan anak muda pro-kerajaan diajak berdebat tentang isu ini dengan kumpulan pro-pembangkang, mentah-mentah kumpulan pro-kerajaan akan kalah!

Namun anehnya, jentera UMNO seolah-olah tidak selesa apabila ada anak muda yang mahu bertanya itu ini lebih-lebih lagi jika ia menyangkut hal yang konkrit. Anak-anak muda segera diarahkan senyap atau mereka akan disisihkan. Ini memang berlaku terutamanya di peringkat cawangan.

UMNO tidak boleh lagi guna metod lama jika mahu kekal relevan. Sudah ramai yang bercakap tentang perkara ini. Kini tibalah masanya gerak kerja dimulakan. AUKU yang bakal dipinda harus digunakan sepenuhnya sebagai ruang untuk mendekati golongan muda terpelajar kerana golongan inilah yang sering menjadi target kem Anwar Ibrahim. Ini juga bukan lagi rahsia.

UMNO perlu bercakap tentang IDEA, bukan lagi tentang track records lampau. Anak muda mahu lihat dan cipta masa depan dengan tangan dan mata mereka sendiri. Berikan peluang kepada golongan ini untuk turut serta membina negara.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...