Followers

Thursday, August 6, 2009

Keajaiban Yang Menanti Kita Esok, Insya-Allah

Insya-Allah, jika panjang umur dan belum Kiamat, esok kita bakal menyaksikan satu lagi kebesaran dan keagungan Allah s.w.t. Harapnya begitulah.

Esok, khas buat mereka yang peduli, akan berlaku satu keajaiban detik yang cuma sedetik, sesaat sahaja, berlaku dalam tempoh sebegitu lama, sejak tercipta alam ini. Dan mungkin sekali ini cuma.

Kepada mereka yang perasan itu, detik sesaat tersebut pasti akan ditunggu walau dengan apa jua cara sekalipun. Jika terlepas, maka rugilah sebesar kerugian dalam sehari, esok, atau bahkan seumur hidup mungkin.

Detik apakah itu?

Jujurnya, saya sendiri tidak perasan sehinggalah pagi tadi seorang sahabat dari UPSI mengirimkan satu mesej bagi mengingatkan saya akan perkara tersebut. Mesej tersebut saya amati, dan fahamkan sehingga akhirnya saya sendiri terangguk-angguk setuju. Sungguh, detik itu logik untuk kita setujui keajaibannya. Maha Suci Dia.

Jadikan apakah sebenarnya detik tersebut? Apakah yang ajaibnya?

Insya-Allah, esok bakal bertarikh 7hb Ogos 2009 mengikut tahun Masehi. Jika kita susun dalam bentuk angka, ia akan menjadi 7/08/2009 atau mudahnya, 7.08.09 seperti yang kita biasa gunakan sewaktu belajar di sekolah dulu-dulu.

Jadi apa yang ajaibnya??

Insya-Allah, esok juga, seperti biasa, dalam temoh 24 jam (+-)akan berlaku di mana jarum jam (bagi yang menggunakan jam konvensional) akan berdetik pada sela 12:34:56 tepat. Begitu juga bagi jam moden digital, detik yang sama pasti jengah.

Ajaibnya, cuba perhatikan betul angka-angka tersebut.

Pertama, 12:34:56 (tentunya tengah hari esok). Lihat susunan hierarkinya. Mengikut hukum asas matematik, susunan angka-angka tersebut adalah perdana, yakni normal dalam heirarki menaik..

1,2,3,4,5,6.

Kedua, lihat pula pada susunan angka yang ada pada tarikh seperti yang saya nyatakan sebelum ini (tentunya, esok yakni 7hb Ogos 2009). Kedudukan angka-angka atau nombor-nombor pada tarikh tersebut ialah seperti berikut..

7,8,9.

Ajaibnya, jika kita susun semua angka tersebut bermula dengan 1 hingga 9, maka kita akan dapat satu susunan nombor yang cantik sekali tiada bergenap. Sungguh cantik sehingga saya sendiri terpegun kerana susunan tersebut hanya berlaku sedetik sahaja, iaitu pada sela 5 dan 6 yang hadir dalam bahagian pertama angka-angka seperti yang dinyatakan sebentar tadi.

Susunan ini tidak berlaku jika kita tidak perasan atau sedar. Ia terbahagi kepada dua bahagian, iaitu masa dan tarikh.

Ajaibnya lebih-lebih kerana esok juga jatuh pada hari yang merupakan ibu segala hari, penghulu segala hari yang ada. Esok Jumaat. Sungguh cantik keajaiban ini.

Bagi mereka yang sedar akan kejadian ini pasti melimpah-limpah syukurnya, sehingga barangkali untuk mati sekarang pun tak mengapa kerana sudah berupaya mengetahui akan salah satu kebesaran Allah s.w.t. Sungguh, semuanya disusun diatur oleh-Nya sedemikian rupa agar kita insaf dan membesar-besarkan-Nya.

5 comments:

ks30069 said...

info yang sgt best...saya pn x sedar pape pasal hal ni... :-)

rizuan mh said...

ye betul fauzan, sgt menarik kalau kite perasan.esok ingat nk g foyer DK sbb kat situ ade kalendar digital besar kan..nk rakam!!

joegrimjow said...

bangga dapat tengok detik itu

yg besh belaku 2 kali

Anonymous said...

ALHAMDULILLAH..SAYA SEDANG SAKSIKAN ANGKA-ANGKA TERSEBUT

edan coba said...

saya pon sedang menanti saat itu!!

Salam kenal kamu..

:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...