Followers

Sunday, January 16, 2011

Antara Patung dan Masjid.


SURAT TERBUKA PENYOKONG PAS

SAYA ialah anak jati dan keluarga saya adalah penyokong Pas yang amat setia sehinggakan Tuan Guru Nik Aziz sendiri pernah beberapa kali menggunakan rumah kami bagi mengadakan ceramah.

Namun akhir-akhir ini, keluarga saya agak ‘pening’ memikirkan telatah pemimpin Pas yang sanggup menggunakan agama bagi meraih undi. Inilah yang menyedihkan kami.

Memandangkan kerajaan negeri tidak mampu membina masjid, keluarga saya antara keluarga yang aktif memberi sumbangan terhadap pembinaan masjid dan pembangunan beberapa sekolah tahfiz termasuk menyediakan tanah untuk fasiliti dan tidak kurang juga sumbangan kewangan kerana keluarga kami diberi kurniaan rezeki yang murah dari Allah SWT.

Tetapi kami agak terkilan apabila ‘berhala’ kaum Buddha begitu aktif dibina di Kelantan. Lebih menyedihkan saranan Rasulullah SAW agar ‘berhala’ ini dibina lebih rendah dari menara masjid seolah-olah tidak dijalankan di negeri yang kami banggakan sebagai Serambi Mekah.

Seingat ayah saya, semasa kerajaan BN mentadbir Kelantan, permohonan kaum Siam untuk membina sebuah berhala di Kampung Berok, Pasir Mas tidak diluluskan kerana ketinggiannya agak menonjol. Lalu setelah dipohon lagi, maka kerajaan BN meluluskan dengan beberapa syarat.

Tetapi di bawah kerajaan Pas, banyak projek ‘berhala’ diluluskan di Kelantan. Berhala duduk yang berada di Jong Bakar, Tumpat telah diluluskan walaupun ketinggiannya menyamai lima atau enam tingkat bangunan. Begitu juga berhala dekat Kok Keli dan terbaru, kami dikejutkan dengan pembinaan berhala terbesar di Asia Tenggara di Kampung Tawang, Bachok yang mempunyai ketinggian menyamai 12 tingkat bangunan.

Kerajaan negeri turut menyumbang sebanyak RM60,000 melalui wakilnya Datuk Anuar Tan untuk membina berhala tersebut. Kami terkesima, mengapa dengan mudah peruntukan diberikan untuk membina berhala dengan melibatkan belanja lebih daripada RM2 juta. Kami terfikir syiar manakah ini?

PEJUANG MAYA

Dipetik daripada Mingguan Malaysia, Forum 15 Januari 2011.

1 comment:

Tenang Lautan Biru said...

Mohon promosikan blog kami untuk PRK Tenang.

http://tenangprk.blogspot.com/

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...